AntWood helpt gebouwen met een verhaal aan tweede leven

IMG 0871 MabelBohms LR

AntWood timmert aan de weg; letterlijk. Behalve het realiseren van maatschappelijk vastgoed is het transformeren van in het oog springende panden de reden dat vele ogen van vastgoedeigenaren, ondernemers én liefhebbers van monumenten op het ruim drie jaar oude bedrijf zijn gericht. “Karakteristiek pand en geen idee wat je ermee moet? Bel AntWood!” zeggen directieleden Raymond van der Kruk en Bart van Zijderveld met een glimlach.

Bekende naam

Voor menigeen zal de naam AntWood bekend in de oren klinken. Ruim voor het huidige bedrijf werd opgericht, was er al een gelijknamig  bedrijf met een andere samenstelling en focus. Die oprichters zijn tevens verantwoordelijk voor de naam AntWood, Ant is het Engelse woord voor ‘mier’ (van Mierlo) en wood is de vertaling van ‘hout’ (van der Hout). Zij investeerden op diverse locaties in vastgoed. “Het eerste project dat we met het nieuwe team hebben opgepakt was de Spaansche Vloot in ’s-Gravenzande.
Hierbij besloten we AntWood nieuw leven in te blazen, nadat een aantal investeerders uit de eerder opgerichte gelijknamige organisatie was gestapt. We creëerden in 2021 niet alleen Chapter/Armada, maar ook onze nieuwe vennootschap zag het levenslicht. Het is kortom een volledig zelfstandig opererende organisatie.” zegt Van Zijderveld.

Ondernemerschap

Het ondernemerschap was de heren niet vreemd; Van der Kruk werkte al enige jaren als free-lance projectontwikkelaar en Van Zijderveld was mededirecteur van ‘Leenders & Van Zijderveld Bouw- en projectmanagement’ dat nog steeds actief is. Het team is later nog aangevuld met bedrijfskundige Natasja de Vroome die evenals haar collega’s actief is als planontwikkelaar. “We staan vastgoedeigenaren en investeerders bij in de vier fasen die projecten doorlopen;” legt Van der Kruk vakkundig uit, “in de onderzoeksfase bekijken we de mogelijkheden en maken we een financieel plaatje. In de ontwerpfase komen we met adviseurs tot concrete plannen. Vervolgens gaan we de voorbereidingsfase in met de aannemer en tenslotte volgt de uitvoering.
Vanaf initiatief tot oplevering is er een rol voor AntWood. Dat zit behalve in bouwtechnische zaken ook in contacten met externe partners, bijvoorbeeld het aanvragen van vergunningen en vinden van investeerders.”

Gebouwen met een verhaal

Behalve voor opdrachtgevers ontwikkelt AntWood ook zelf projecten, dit stelt hen in staat om de wensen van klanten goed te begrijpen. “Je weet precies in welk proces iemand zit die een uitdaging aangaat om vastgoed te realiseren of om een grootschalige renovatie te laten plaatsvinden. We werken altijd aan projecten met een verhaal, dus de maatschappelijke impact van ons werk is groot. Behalve karakteristieke en monumentale panden in Westland is een project in Schipluiden in het oog springend. Het gaat om ‘Equestrum’, een kennis- en innovatiecentrum voor de hippische sector in opdracht van één van de AntWood partners. Onderwijs krijgt er een grote rol en we combineren hier bestaande monumentale panden en nieuw te bouwen opstallen. Het wordt het Papendal van de paardensport!” zegt Van Zijderveld met een wijds armgebaar.

Behouden is duurzaam

“We hoeven geen reclame te maken, onze projecten zijn onze uithangborden!” vervolgt Van der Kruk. “Na de Spaansche Vloot hebben we bijvoorbeeld de hervormde kerk in Heenweg verbouwd tot een achttal appartementen. We hebben het uiterlijk van de kerk zo veel mogelijk in tact gelaten én een ontmoetingsruimte gerealiseerd, dus voor het dorp is de plek om elkaar te treffen niet verloren gegaan. Het gebouw komt uit de jaren ’50 en kent nu energielabel A+++. Op het gebied van duurzaamheid is het belangrijk panden waar mogelijk te behouden, denk maar eens aan alle materialen die zo niet geproduceerd en getransporteerd hoeven te worden. Ook het aangezicht is voor veel mensen belangrijk; onderschat niet dat mensen hun omgeving willen blijven herkennen. Wat weg is komt nooit meer terug….”

De Klok

Een project waar momenteel nog veel tijd naar uitgaat is de voormalige veiling op de hoek van de Nieuweweg en Monsterseweg in Poeldijk. “Iedereen heeft hier wel eens naar het torentje gekeken om te zien hoe laat het was. En historisch gezien; binnen stond de grote veilingklok. Nu ontwikkelen we er kantoren, horeca en een auditorium waar men bijeenkomsten kan bijwonen waar vroeger de veilingbanken stonden. Dus historie gaat hier samen met een van alle gemakken voorzien kantoorgebouw. Over een jaar hopen we open te gaan en er zijn voor de grotere ruimten al diverse partijen geïnteresseerd.
Wie zich bij deze zakelijke hotspot wil voegen, zal niet te lang moeten wachten.
Batenburg Bedrijfshuisvesting en Malkenhorst Makelaars lichten potentiële huurders graag voor.” besluit Van Zijderveld.

Artikel: www.boeminwestland.nl/antwood-helpt-gebouwen-met-een-verhaal-aan-tweede-leven
Fotografie: Mabel Böhms

607351qld9bw monsterseweg poeldijk toren wos
IMG 0871 MabelBohms LR
IMG 0952 MabelBohms lr
IMG 5655 MabelBohms 1024x683